بورس چیست
واژه بورس در فضای اقتصادی این روزها، یک واژه آشناست، اما اگر از کسی بپرسید بورس چیست؟ شاید نتواند توضیح دقیقی از آن بدهد. به عبارتی بازار بورس را همه میشناسند اما نه آنطور که باید. بنابراین در این مقاله سعی کردهایم شما را با کلیات بازار بورس آشنا کنیم.
بورس چیست؟ تقریبا این سوالی است که این روزها ذهن بیشتر دوستان ، آشنایان و شما خوانندگان این مقاله را به خود درگیر کرده است . برای شناخت و فهمیدن این موضوع که واقعا بورس چیست و آشنایی بیشتر با آن بهتر است ابتدا تعریفی از بازار داشته باشیم. به زبان ساده می توان گفت بازار مکانی است که در آن خرید و فروش انجام می شود. حال این بازار می تواند مکان فیزیکی یا در بستری مثل اینترنت باشد. آنچه خریداران و فروشندگان معامله می کنند ، دارایی هایشان است که می تواند واقعی یا مالی باشد. دارایی های واقعی همان دارایی های فیزیکی هستند، مثل زمین، ساختمان و انواع کالا مانند ماشین و... . در طرف مقابل دارایی های مالی اسنادی مثل سهام و اوراق مشارکت را در بر می گیرند.
بورس کلمهای فرانسوی است و معنای آن در زبان فرانسه کیف پول میباشد. تاریخچه پیدایش واژه بورس هم به قرن پانزدهم میلادی برمیگردد. در آن زمان، بازرگانان و کسبه شهری به نام بورُوژ (Bruges) در شمال غربی بلژیک، در میدانی به نام تِربورس (TerBeurze) در مقابل خانه اشراف زاده ای به نام «واندِر بورس» جمع میشدند و به خرید و فروش کالاهای خود میپرداختند. بعد از آن، مکانهایی که مردم در آنجا به حراج کالا مبادرت میکردند که به تدریج شکل توسعهیافتهتر به خود گرفت، بورس میگفتند.
تأسیس بورس در ایران، به سال ۱۳۱۵ برمیگردد که کارشناسان هلندی و بلژیکی اساسنامه داخلی بورس را تهیه و به مسئولان ایرانی ارائه کردند. اما با توجه به شرایط آن زمان و وقوع جنگ جهانی دوم، عملاً موضوع بررسی و تأسیس بورس در ایران بیش از ۲۵سال به تأخیر افتاد. بلاخره در سال ۱۳۴۵ قانون تشکیل بورس به تصویب رسید و از ۱۵ بهمن ماه سال ۱۳۴۶ آغاز به کار کرد.
بورس را در یک تعریف بسیار ساده، میتوانیم یک بازار در نظر بگیریم. همانطور که در بازار، انواع کالا در قبال پول معامله میشوند، در بورس نیز داراییهای مختلفی معامله میشوند. با این تفاوت که میتوانیم بورس را یک بازار رسمی و دائمی بنامیم |
اما بورس چیست ؟ بورس بازاری است که در آن دارایی های مختلف مورد معامله قرار می گیرد. بازار بورس به سه دسته بورس کالا ، ارز و اوراق بهادار تقسیم می شود . در بورس کالا همانطور که از نامش پیداست کالاهای معینی خرید و فروش می شود . در این بورس معمولا مواد خام و اولیه معامله می شود و هر کالایی بورس خودش را دارد؛ مثل بورس نفت و بورس گندم. در بورس ارز خرید و فروش ارزهای خارجی انجام می شود که در حال حاضر این نوع از بورس در ایران فعال نیست. اما در بورس اوراق بهادار ، داراییهای مالی مثل سهام شرکت ها، اوراق مشارکت و … خرید و فروش می شوند که بیشتر سرمایه گذاران در این بخش از بورس فعال هستند. در بورس اوراق بهادار ، یا به عبارت مختصر بورس، بستری ایجاد شده تا خریداران و فروشندگان بتوانند معاملات را انجام دهند . در این بازار قوانینی وجود دارد که منافع سرمایه گذاران و سرمایه پذیران را حفظ می کند. به عبارت بهتر ، بورس سرمایه گذاران و سرمایه پذیران را گرد هم جمع می کند تا هر دو با توانایی ها و دارایی هایی که دارند موجب منفعت دو طرف شوند .
این بود تعریف کلی از بورس ، اما برای آشنایی با بورس ایران و بورس جهانی و تفاوت های عمده این دو بازار از هم حتما مقالات بعدی که توسط تیم مدرسه تجارت آنلاین تهیه شده است را مطالعه بفرمایید .
تنظیم توسط : عاطفه غیاث