اگر شما تا به حال به خارج از کشور سفر کرده باشید حتما پول خود را به ارز دیگری مبادله کرده اید. برای مثال اگر می خواهید به فرانسه سفر کنید باید ریال خود را بدهید و در ازای آن یورو دریافت کنید. ارزش هر کدام از این ارزها بر اساس عرضه و تقاضای بازار تعیین می شود و این عرضه و تقاضا تعیین می کند که شما در مقابل ۱ یورو باید چه میزان ریال پرداخت کنید. به بیان دیگر شما با این کار یک تراکنش فارکس انجام داده اید. یکی بزرگترین بازارهای مالی دنیا بازار فارکس است که روزانه تیلیاردها دلار پول در آن جا به جا می شود و افراد زیادی در آن به دنبال کسب سود هستند. آیا شما در مورد این بازار اطلاع دارید؟ ما سعی داریم در این مقاله شما را با بازار فارکس بیشتر آشنا کنیم و به چگونگی معاملات در آن بپردازیم.
طبق تعاریفی که در منابع معتبر آمده است، فارکس(FOREX) اصطلاحی است لاتین بر گرفته از عبارت Foreign Exchange که به معنای تبادل ارزهای خارجی است. ساده ترین تعریف برای تبادل ارزهای خارجی، تبدیل یک ارز به ارز دیگر است؛ در حقیقت شما میتوانید در این بازار به داد و ستد انواع ارزهای خارجی نسبت به یکدیگر بپردازید. این تبادل ممکن است برای خرید و فروش کالا، خدمات شرکتها و دولتها، هزینههای سفر و خرید مسافران یا سرمایهگذاری اشخاص و بنگاهها در کشورها مورد استفاده قرار گیرد. البته بیشتر تبادل های ارزی با هدف کسب سود از تفاضل قیمت خرید و فروش انجام می گیرد.
در بازار تبادل ارز جهانی تمامی بانک ها (اعم از تجاری و مرکزی و سرمایه گذاری)، مؤسسات مالی بزرگ، شرکت های چند ملیتی، تاجران، شرکت های بیمه، شرکت های صادرات و واردات، صندوقهای بازنشستگی، سفته بازها و اشخاص حقیقی، ارزهای مختلفی همچون دلار آمریکا، یورو، پوند، ین و ... را معامله می کنند.
این بازار بر خلاف اکثر بازارهای مالی دیگر مکان فیزیکی خاصی نداشته و بانکها، مؤسسات و معامله گران از طریق شبکه الکترونیکی، یک ارز را در مقابل ارز دیگر معامله می کنند. هر چند ماهیت معاملات فارکس، خارج بورس OTC یعنی Over the counter است اما مراکز اصلی تجارت ارز به ترتیب در لندن، نیویورک و توکیو می باشد و بانکها از سراسر جهان در این معاملات شرکت می کنند.
همانطور که بالاتر گفته شد، معامله در بازار فارکس در واقع عبارت است از خرید یک ارز و همزمان، فروش ارز دیگر است. معاملات در فارکس همیشه به صورت جفت ارز می باشد. یعنی وقتی شما در بازار فارکس ارزی را خریداری میکنید، در همان لحظه ارز دیگری را فروختهاید. پس به نوعی میتوان درنظر گرفت که شما به اصطلاح همواره در حال آربیتراژ هستید و سرمایه شما در حال گردش است و ارزها از طریق یک معامله گر یا کارگزار و به صورت جفت ارز معامله می شوند. برای مثال یورو و دلار (EUR/USD) یا پوند انگلیس و ین ژاپن(GBP/JPY).
بهطور مثال: وقتی شخصی جفتارز یورو به دلار(EUR/USD) را در قیمت ۱.۰۸۳۰ خریداری میکند، به این معنی است که ۱.۰۸۳۰ دلار هزینه کرده تا بتواند ۱ یورو خریداری کند.
همانطور که در سطرهای پیشین گفته شد؛ در بازار فارکس، ارزهای خارجی نسبت به یکدیگر معامله میشوند که به اصطلاح هر کدام را یک جفتارز مینامند. بهعنوان مثال: پوند انگستان نسبت به دلار آمریکا که با علامت اختصاری (GBP/USD) نمایش داده میشود. نرخ این جفت ارزها رابطه مستقیمی با وضعیت اقتصادی و سیاسی آن کشورها دارد. به همین ترتیب برای تحلیل حرکات قیمتی جفت ارزهای مختلف، در بازار فارکس مانند تمام بازارهای مالی دیگر، از تحلیلهای بنیادی و تکنیکال استفاده میشود. باید توجه داشته باشید که معامله در بازار فارکس بدون داشتن حد ضرر مانند پریدن از هواپیما بدون چتر نجات است؛ بنابراین شما باید به صورت کامل آموزش تحلیل در فارکس را ببینید تا بتوانید در این راه سود خوبی داشته باشید.
برای تحلیل یک جفت ارز نسبت به یکدیگر ابتدا باید بتوانیم درک کاملا شفافی از وضعیت اقتصادی و سیاسی و همچنین اتفاقات و اخبار مهم در جریان آن کشورها را داشته باشیم که بعضا هم کار کاملا تخصصی و پیچیدهای است.
بهعنوان مثال از عوامل موثر اقتصادی بر تعیین نرخ میتوان به بیاینههای پولی و بانکی کشور و تعیین نرخ بهره بانکی و رشد تولیدات کشور، نرخ بیکاری و تولید اشتغال و... همچنین از موارد سیاسی نیز به تنشهای سیاسی کشورها ، جنگ ، تحریمها ، رویدادهای مهم سیاسی و حتی توییتها و نظرات شخصی رئیس جمهورها اشاره کرد.
به عبارتی دیگر شما باید قادر باشید تا همه عوامل مهم و تاثیرگذار در تعیین نرخها را شناسایی و بهخوبی تحلیل کنید تا بتوانید تحلیل بنیادی صحیحی از اتفاقات و اخبار در حال اتفاق حول آن جفت ارز را داشته باشید. در خصوص تحلیلهای تکنیکال نیز بعضا سرمایهگذاران تنها با در نظر گرفتن نمودارها و شناسایی الگوهای مختلف، بدون در نظر گرفتن اخبار و اتفاقات سیاسیِ در حال اتفاق، به معامله در فارکس میپردازند.
برای معامله در بازار فارکس باید از کجا شروع کنیم؟
برای شروع معامله گری در بازار فارکس ، ابتدا باید در سایت کارگزاری فارکس ثبت نام کنید. به عبارت دیگر، معاملات در فارکس از طریق بروکرها (کارگزار) انجام میشوند. پس در ابتدا برای شروع کار در بازار، باید بتوانیم یک بروکر را بهعنوان کارگزار خود انتخاب کنیم.
انتخاب بروکر شاید در مرحله اول چیز سادهای بهنظر برسد. اما در واقع میتواند تاثیر بسیار زیادی در میزان عملکرد و سود و زیان شما داشته باشد. پس باید قبل از انتخاب بروکر اطلاعات کافی از نحوه خدماترسانی و سابقه آن بروکرها بدست آوریم تا بتوانیم انتخاب هوشمندانهتری را داشته باشیم.
همانطورکه گفتیم بازار فارکس به دلیل گستردگی و حجم معاملات، یکی از امنترین مارکت ها در برابر دستکاری های عمدی (Manipulation) است.
دلیل این امر آن است که بسیاری از بروکرها با وصل شدن به مارکت جهانی، معاملات خود را انجام میدهند. برای این منظور از طریق نهادهای نظارت مالی معتبر خارجی بازرسی میشوند که به اصطلاح به آنها رگوله میگویند.
در این میان، برخی از بروکرها که معمولا دارای اعتبار کمتری هم هستند، به مارکت جهانی متصل نیستند. در واقع نرخ معاملات در این بروکرها به اصطلاح داخلی است که به آنها (Market maker) نیز میگویند.
بنابراین بهتر است نکات زیر را در انتخاب بروکر خوب در نظر بگیریم:
- رگوله باشند و معاملات آنها به مارکت جهانی متصل باشند.
- با توجه به تحریمها، حتما در کشورهای آفشور ثبت شده باشند تا بتوانند به ایرانیها خدمات ارایه دهند.
- هرچه تعداد شعبه بیشتری در کشورهای مختلف داشته باشند دارای اعتبار بیشتری نیز هستند.
- دارای پشتیبانی به زبان فارسی نیز باشند تا کار را برای ما آسانتر نمایند.
- دارای انواع حسابهای معاملاتی مختلف باشند که با هر نوع استراتژی و مدیریت سرمایهای، بتوان در آن حساب جدید مورد نیاز را ایجاد نمود.
- حتما از قبل میزان اسپرد جفت ارزهای آن را با سایر بروکرها مقایسه نمایید.
بهترین روش برای ورود به معاملات فارکس این است که ابتدا یک حساب آزمایشی باز کنید و در بازار معاملات مجازی انجام دهید تا با روش کار بهتر آشنا شوید. برای باز کردن حساب آزمایشی فارکس نیاز به پرداخت هیچ پولی نیست و تنها کافی است که نرم افزار مورد نظر را برای گوشی همراه یا لپ تاپ خود با هر سیستم عاملی می توانید دانلود کرده و نصب کنید. سپس، شروع به معاملات مجازی کنید. نرم افزار رایج خرید و فروش در بازار فارکس نرم افزار MetaTrader میباشد.
در این نرم افزار می توانید به بزرگترین دارایی های بازارهای مالی دسترسی داشته باشید. این دارایی ها شامل بازار فارکس، نفت، فلزات گران بها، شاخص های بورس بین المللی و هزاران دارایی دیگر هستند.
با توجه به میانگین حجم معاملات ۶.۶ میلیارد دلار در روز و وجود بیش از ۳ میلیون تریدر در آسیا نشان میدهد که میتوان فارکس را بهعنوان یک شغل درنظر گرفت، که پتانسیل تجارتی بسیار خوبی را نیز دارد.
این نکته را در نظر بگیرید که معامله در هر یک از بازارهای مالی داخلی و خارجی بدون داشتن اطلاعات و تخصص کافی در آن مارکت، میتواند منجر به ضررهای سنگین و در نهایت شکست معاملهگر شود. پس به یاد داشته باشید، گاهی پرداخت هزینه کمتر بابت آموزش میتواند خیلی بهتر از پرداخت هزینههای سنگینتر در مارکت بهعنوان کسب تجربه شخصی باشد!
اما این حقیقت را نیز باید در نظر بگیریم که همواره در کشورمان افراد زیادی هستند که بهعنوان منبع درآمد دلاری، شغل فارکس را برگزیدند، که با توجه به افزایش میزان علاقه مردم به انواع بازارهای سرمایه هر روز به تعداد این افراد نیز افزوده میشوند. ما سعی کردیم، نکات مهمی که در این بازار وجود دارند را به عنوان مقاله آموزشی در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید آگاهی خود را در این زمینه افزایش دهید.
تنظیم : عاطفه غیاث