همگام با بازارفارکس
شاید تا به حال این سوال برای همه ی معامله گران پیش بیاید که چطور می توان در بازار پر ریسک فارکس دووم آورد،تا به درآمد دلخواه رسید.حتما شنیدید که 90درصد کسانی که وارد بازارفارکس می شوندبازنده هستند و تنها 10 درصد آن ها موفق خواهند بود.اما به چه دلیل؟
علت اصلی این امر این است که آن 10 درصد معامله گران ،مدیریت سرمایه را آموخته اند و سیستم معاملاتی آن ها ریسک به ریواردمناسبی دارد.یک معامله گر واقعی هیچ وقت بیش از 10درصد سرمایه اش را در بازار های پر ریسک، سرمایه گذاری نمی کند.به همین خاطر است که دربازار موفق بوده و به سود دهی می رسد.دانش و تجربه ،مدیریت سرمایه،نگرش و روانشناسی، عواملی هستند که در بازار فارکس تاثیر گذارند.پس هر معامله گر بعد از آموختن این مراحل حتما باید آشنایی کاملی نسبت به بازار داشته باشد.چون برنامه وروش باعث می شود که دست از معاملات احساسی بردارد.داشتن روش معاملاتی به تریدر دیدگاهی برای تفسیر تمامی قیمت ها ی بازار را می دهد.تریدر واقعی همواره به دانش خود اضافه می کندتا بتواند بازار در دست خود بگیرد.یک تریدر واقعی هیچ وقت از کوچکترین مساله ی تاثیرگذار هم نمی گذرد و زمانی موفق است که نسبت به همان مساله آشنایی کامل را پیدا کند.
دراین مقاله قصد بر این است تا با برخی از دستورات و مفاهیم کلی و مهمی که در بازار فارکس در جایگاه خود اهمیت خاصی دارند،آشنا شویم تابه موفقیت برسیم.
*آشنایی با دستورات در بازار
انواع معاملات در بازار ارز با مشخص شدن چند شاخص دستوری اعم از:نوع جفت ارز،حجم معامله،تعیین دستور خرید یا فروش وقیمت ورودی انجام می گیرد،که معاملات در بازار ارز به دوشکل کلی Pending OrderوMarket Order صورت می پذیرد.
الف)Pending Order:دستور و سفارشی که بر اساس قیمت حال حاضر بازار تعیین نگردد ،بلکه بر اساس تغییرات قیمت دستور ورود به بازار تنظیم شود دستورات معلق نام گذاری می شود.به عنوان مثال اگر قیمت جفت ارزEUR/USDبرابر 1.0810باشد،معامله گر می تواند یک دستور به کارگزار ارسال کند،که اگر قیمت به 1.0920رسید خرید یا فروشی برای شخص انجام دهد.دستورات معلق نسبت به دستورات بازاری دارای یک پارامتر اضافی به نام زمان می باشد که بسته به جهت و قیمت به چند دسته (Buy Limit دستوری که سفارش خرید در قیمتی پایین تراز قیمت جاری بازار گذاشته می شود)،(Sell Limitدستوری که سفارش فروش در قیمتی بالاتر از قیمت جاری بازار گذاشته می شود،(Buy Stopدستوری که سفارش خرید را در قیمتی بالاتر از قیمت جاری بازار قرار می دهد)و(Sell Stopدستوری که سفارش فروش را در قیمتی پایین تر از قیمت جاری بازار قرار می دهد)تقسیم بندی می شوند.
ب)Market Order:دستور و سفارشی که معامله گر به صورت دستی و لحظه ای بر اساس نرخ های موجود ارائه شده وارد بازار می شود،که توافق مشتری با نرخ لحظه ای ارائه شده ی کارگزار را برای ورود به معامله ی جدید، نشان خواهد داد.
در ضمن دستورات دیگری نیز در بازار با قابلیت های متفاوت به نام های Take ProfitوStop loss وجود دارند که در صورتی که معامله وارد سود یا زیان شود به معامله گر اعلام می گردد که کارگزار با چه قیمتی معامله را به پایان برساند. تا میزان سود یا ضرر مشخص شود
*بهره شبانه یا سواپSwap
معمولا اغلب معاملات در بازار ارز در شبکه های بانکی صورت می گیرد و واسطه ی سرمایه گذاران و بانک ها در غالب بروکر ( کارگزاران) می باشد. بروکرها به علت اینکه نرخ بهره در کشور های مختلف نزد بانک ها متفاوت می باشد،بر اساس ساعات مشخص به تفاوت نرخ بهره معاملات باز مشتریان را محاسبه و نرخ بهره ی آن را در سود و زیان معامله لحاظ می کنند.بروکر هایی نیز وجود دارند که در زمان بازگشایی حساب به مشتریان خود اطلاع می دهندو سیستم آن ها بر مبنای کسر مبلغی معین به ازای هر لات معامله بعد از پایان روز کاری می باشد.بهره شبانه در معاملات اسپات(لحظه ای )کمتر از دوروز کاری معاملات باز می باشد.
*عملکرد Market Maker
مارکت میکر بروکری است که در هنگام انجام معامله خود یک سر معامله را در اختیار گرفته و در خواست شما را به جایی منتقل نخواهد کرد.یعنی در صورت فروش یک جفت ارز یا یک کالا به عنوان خریدار در برابر شما عمل می کندو در صورت خرید به صورت فروشنده رفتار می نماید.اما بعضی مواقع در خواست های خود را به شبکه های بانکی نیز منتقل می نمایند.
*بروکرهای ECN
یک بروکرECNدرخواست های معامله گر را به مکانی منتقل می کند که در آن بانک ها ، معامله گران و یا مارکت میکر ها می توانند عرضه و تقاضای خود را وارد کنند که در این صورت درخواست خرید و فروش معامله گر با در خواست خرید و فروش ویا خرید یک بانک،تریدر مجزاو... تطبیق داده شده و معامله صورت می گیرد.
*بروکرهای STP
بروکر هایی نیز هستند که خود طرف معامله با مشتری قرار نمی گیرند،بلکه آن را به جای دیگری منتقل می کنند،و به این صورت خواهد بود که دستور مشتری به بانک یا موسسه یا کارگزار دیگری ارجاع داده خواهد شد.این مورد تحت عنوان Liquidity provider است.
*اصول احتمالات دربازار
یک فرآیند بسیار مهم در ترید پیش بینی ریاضی است.برای موفقیت در بازار و کسب سود مداوم به عواملی چون دانش و تجربه ،مدیریت سرمایه،نگرش و روانشناسی نیاز است.این عوامل نقش بسزایی در بازار دارند که ایراد و نقصان در اجرای آن منجر به از دست رفتن کل محاسبات خواهد بود .مثلا اگر تریدر به اصول نگرش و روانشناسی ودانش و تجربه مسلط باشد ولی اصل مدیریت سرمایه را برای تعیین حجم معاملات در نظر نگیرد ،بعد از مدت کوتاهی سرمایه اش از دست خواهد رفت.عامل دیگری که شانس کسب درآمد رابرای معامله گران کمترمی کند میزان اسپرد و تفاوت نرخ خرید و فروش است.شما در بازار های مالی شانس کمتری خواهید داشت و بابت هر معامله مبلغی به عنوان کار مزد (اسپرد) به کارگزار خود می پردازید.پس سیستمی را پیدا کنید که شانس موفقیتتان را بالا ببرد .برای این منظور غیر از تلاش برای افزایش شانس خود و موفقیت در معاملات،با سرمایه کمی وارد بازار شوید تا احتمال بازنده شدن شما در مقابل بازار کاهش یابد . پس همواره میزان موفقیت و شانس خود رادر بازار معامله به بالای 50 درصد افزایش دهید.
*بازگشت ازضرر و Drawdown
دراو داون نشان دهنده ی حداکثر افت سرمایه از مقدار ماکزیمم می باشد و معمولا به صورت درصد بیان می گردد.
مثلا:اگر یک معامله گرحساب 20000 دلاری داشته باشد وبا ضرری معادل 5000دلار،حساب خودرا به 15000دلاربرساند،25 درصد Drawdown را تجربه کرده است.حال اگر یک معامله گر درصدی ضرر کند ،برای بازگشت به رقم اولیه باید درصدی بیش از آن مقدار را سود کند.مثلا:معامله گری 20000 دلار سرمایه دارد و سپس 50 درصد سرمایه خودراضرر می کند و سرمایه اش به 10000 دلار می رسد .حال اگر این معامله گر بخواهد به رقم 20000 دلار اولیه برگردد،باید سرمایه ی فعلی خود را دوبرابر کند،یعنی برای جبران 50 درصدضرر،باید 100درصد سود کند که این کار بسیار دشوارخواهد بود.حال اگر معامله گر 10 درصد Drawdownداشته باشدبرای جبران آن باید 11.11درصد سود کند.اما همیشه یک تریدر باید این امر را در نظر داشته باشد که حفظ سرمایه و ضرر نکردن در اولویت قرار دارد.
*شناسایی اصل (ریسک به ریوارد)
یکی از مهم ترین اصول مدیریت ریسک و مدیریت سرمایه رعایت نسبت زیان به سودیامخففR/R می باشد.یک معامله گر قبل از انجام هر معامله باید بداند که سود احتمالی ای که از آن معامله توقع دارد چقدر است و برای بدست آوردن این مقدار سود حاضر است چه میزان از سرمایه ی خود را به خطر بیندازد.اصول مدیریت ریسک بیان می کند که در هر معامله،میزان ریسک حداکثر باید نصف سودمورد انتظار باشد.
*اصل محاسبه حداکثر میزان ضرر براساس سرمایه
معمولا معامله گران مبتدی به دوصورت موجودی حسابشان را از بین خواهند برد.(یا تعیین نکردن حد ضرر یا استاپ لاس و یا معاملات زیان آور پی در پی).
معمولا حدضرربرای افراد مبتدی مانند محافظی محکم جلوی از بین رفتن حساب را می گیرد .اما آن ها عموما با تعیین نکردن حد ضرر اجازه می دهند ضررشان انباشته شود و سپس به دامی گرفتار می شوند که بازار بر خلاف جهت آن ها حرکت می کند و موجب از بین رفتن کل سرمایه در یک معامله می گردد.
حالت بعدی در صورتی پیش می آید که معامله گر مدیریتی بر ضرر های خویش ندارد و اجازه می دهد ضرر های متوالی و بزرگ موجودی حسابش را از بین ببرد.همانطور که در مقالات قبلی اشاره شد معامله گر حتما باید برای سرمایه ی خود حد ضرر تعیین کند .
منابع و ماخذ:
برگرفته از کتاب هفت گام با فارکس.کتاب آموزش بازار بورس و فارکس نویسنده: سلمان امین
تنظیم :محمدرضا جعفری شهریور 99