بروکر چیست
امروزه به علت پیچیده و تخصصیشدن مبادلات و معاملات بازار سرمایه، نمیتوان این انتظار را از طرفین یک رابطهی معاملاتی داشت که به تمامی ابعاد و زوایای کاری که انجام میدهند، آشنایی داشته باشند. این تغییرات و تحولات اجتنابناپذیر منجر به ایجاد نهادها یا مشاغلی شده است که کار ویژهی آنها سهولت بخشیدن به انجام انواع معاملات و افزایش سود ناشی از این فعالیتها برای طرفین روابط اقتصادی میباشد. یکی از مفاهیمی که در این حوزه به چشم میخورد، «بروکر» است. در این مقاله، با زبان ساده به تبیین این مفهوم بروکر و کارکردهای آن می پردازیم.
بروکر (Broker) در لغت به معنای دلال، داستار یا واسطه معاملات بازرگانی میباشد. معنای اصطلاحی این واژه نیز از معنای لغوی آن دور نمیباشد. از این رو، بروکر یا کارگزار ، شخص یا شرکتی است که برای ایجاد شرایط خرید و فروش بین معامله گران قیمت ارزها ، سهام، طلا و... را ارائه می دهد.
در واقع، یک کارگزار مجموعهای از فعالیتهای لازم بین خریدار و فروشنده را با توجه به مسئولیت قبلی که خریدار و فروشنده به او واگذار کردهاند، انجام میدهد تا در شرایط مشخصی موضوع مورد معامله و هزینههای اصلی و جانبی آن مبادله گردد. از این رو، با توجه به هر بازاری کارگزارهای اختصاصی برای آن بازار وجود دارد که میتوان کارگزار بورس را یکی از معمولترین کارگزاریها دانست.
بروکرها معمولا به دو گروه دیلینگ دسک (میز توزیع ) یا بدون دیلینگ دسک ( بدون میز توزیع )تقسیم می شوند . گروه اول تمام خرید و فروش را برای معامله گران فراهم می کنند اما گروه دوم فقط فروشندگان و خریداران را به هم مرتبط می کنند . بروکرهایی که بدون میز توزیع فعالیت می کنند خود به دو گروه تقسیم می شود که یا معاملات را به صورت مستقیم با حساب هایی که دارند انجام می دهند یا معاملات به سایرین واگذار می کنند . در صورت واگذار شدن معاملات به سایرین ، خریدار یا فروشنده را از عمق بازار مطلع می کنند.
خوب این سوال پیش می آید که این کار چه نفعی برای بروکرها دارد؟ جواب ساده است. آنها برای هر خرید و فروش سطح ثابتی سود از ما دریافت می کنند. برای فهم مطلب مثال صرافی را میزنم. شما وقتی از یک صرافي مثلا دلار بخواهید میگوید قیمت خریدمون 12500 تومان است و قیمت فروشمان 13000 تومان می باشد. خوب بروکرها هم از همین اختلاف قیمت خرید و فروش سود می برند.
تفاوت بروکرها در چیست؟
تفاوت بروکرها در نوع خدماتی است که ارائه می دهند و همچنین در قوانین زیرساخت آنهاست. در ادامه به برخی از این تفاوت ها میپردازیم :
1. رگوله بودن و اعتبار بروکر: هر بروکر معتبری بسته به کشور خود باید تحت نظر یک نهاد نظارتی مالی باشد. هیئت نظارتی کشورها با یکدیگر متفاوت است. به طور مثال : مرجع هدایت مالی (FCA) و مرجع نظارتی مالی(PRA) ؛ کمیسیون بانکداری فدرال سوئیس (SFBC) ؛ کمیسیون سرمایه گذاری و اوراق بهادار استرالیا(ASIC) و سایر نهادهای نظارتی مالی… بروکر هایی که تحت نظارت مالی هستند از نظر امنیت سرمایه و مقررات، بسیار بهتر از بروکر هایی هستند که این نظارت بر آنها اعمال نمی شود.
2. نمادهای معاملاتی: هر بروکر بسته به قوانین زیرساخت خود؛ یکسری از نمادهای معاملاتی را جهت خرید و فروش به تریدرها ارائه می کند که ممکن است با بروکرهای دیگر متفاوت باشد. مثلا ممکن است یک بروکر ارزهای رمزپایه (کریپتوکارنسی) را جهت خرید و فروش به تریدرها ارائه کند و بروکر دیگر آن را ارائه نکند.
3. اسپرد و کارمزد : در بحث اسپرد و کارمزد همیشه در بین بروکرها رقابت وجود دارد. همانطور که میدانید هزینه تراکنشها برای یک تریدر بسیار مهم است به این دلیل که در هر پوزیشن باید اسپرد یا کمیسیون را پرداخت کنید. از این رو بروکرها سعی دارند تا کمترین و مقرون به صرفه ترین اسپردها را به تریدرها ارائه کنند. توجه داشته باشید که فاکتورهای بسیاری برای انتخاب یک بروکر خوب وجود دارد که اسپرد کم فقط یکی از آن فاکتورهاست.
4. نحوه واریز و برداشت : هر بروکر بسته به منطقه جغرافیایی خود ، به یکسری از کشورها خدمات ارائه می دهد که باید روش واریز و برداشت متناسب با آن کشور را محیا کند. مثلا ممکن است بروکری که با ایرانیان خدمات می دهد نحوه واریز و برداشت ریالی را به تریدرها ارائه کند و بروکر دیگر آن را ارائه نکند.
5. طرح های تشویقی : بروکرها برای ماندگاری مشتریان خود، برنامه های تشویقی مختلفی دارند، از جمله ارائه بونوس ، برگزاری مسابقات ، اهداء جایزه به معامله گران و…
6. پشتیبانی و کیفیت خدمات: یک راه ارتباطی تریدرها با بروکر از طریق چت یا تماس تلفنی با پشتیبانی بروکر است. بنابراین مهم است که بروکری که انتخاب می کنید پشتیبانی قوی داشته باشد تا زمانی که شما مشکل یا سوالی دارید بتوانید با بروکر مطرح کنید.
مقایسه بروکرهای فارکس و باینری آپشن
نقش بروکرهای فارکس و باینری آپشن با هم متفاوت است و بدین شکل است که معامله گر قیمت را پیش بینی می کند و حجم معامله را انتخاب می کند و کارگزار هم در صورت تحلیل درست معامله گر کل مبلغ اولیه به اضافه تروفیت یا درصد سود مارکت انتخاب شده را به معامله گر برمی گرداند. نرخی که معمولا پرداخت می شود بین 75 تا 95 درصد است.
درآمد بروکرهای فارکس و باینری آپشن نیز با هم تفاوت دارند . در فارکس درآمد غیرقابل پیش بینی و معمولا میزان اسپرد شده است اما در باینری آپشن قابل پیش بینی است چون معامله گر حجم معامله را از ابتدا معیین می کند و سود معامله هم از ابتدا مشخص شده است. دانستن اینکه بعضی از بروکرها به نفع خودشان می خواهند کار کنند خوب است ،پس انتخاب مناسب بروکر برای معامله گران بسیار مهم است. زیرا انتخاب بروکر خوب در میزان سوددهی معامله گر تأثیر گذار است. البته بعضی از آن ها نیز به دنبال سود بیشتر شما هستند چون گاهی اوقات در سود شما شریک هستند .
اگر به صورت خلاصه بگوییم ، بروکر کسی است که شرایط مبادلاتی را برای خریداران و فروشنده گان آماده می کند و به آنها اطلاعات مورد نیاز را ارائه می کند و از طریق مبادلات معامله گران درآمد خود را بدست می آورد . در باینری آپشن بروکر از طریق تحلیل ها و پیش بینی های معامله گر درآمد خود را بدست می آورد و درصد هایی نیز می پردازد اما در فارکس ، بروکر از مقدار اسپرد شده یا سود بدست آمده درآمد خود را ایجاد می کند.
چطور باید یک بروکر خوب را انتخاب کرد؟
قبل از آنکه در یک بروکرسرمایه گذاری کنید ؛ ابتدا باید مطمئن شوید که آن بروکر دارای رگوله معتبر است و حداقل عضو یکی از هیئت های نظارتی معتبر و یا یک نهاد مالی می باشد. اگر بر روی نماد خاصی معامله میکنید بررسی کنید که بروکر شما آن نماد خاص را پشتیبانی کند. بروکر کارمزد کم و منصفانه ای داشته باشد. نحوه واریز و برداشت راحت و سریعی داشته باشد و در آخر پشتیبانی خوب و فنی را دارا باشد.
در پایان جهت آشنایی شما خوانندگان عزیز نام چند بروکر معتبر باینری آپشن را ذکر میکنیم:
آیکیو آپشن- آلپاری – بینومو-باینری دات کام-اکسپرت آپشن – الیمپ ترید و ....
تنظیم : عاطفه غیاث