کریپتوکارنسی ها Cryptocurrency))
لازم به ذکر است که ارز های دیجیتالی به دو دسته تقسیم می شوند:
- ارزهای مانند پی پال و وب مانی که توسط دولت ها مدیریت ی شود .
- اما ارز های هستند که متعلق به هیچ کشوری نیست . هیچ دولت و ارگانی آن ها را کنترل و سازماندهی نمی کند مانند بیت کوین و اتریوم .
که برای حفظ امنیت آن ها در زمان انجام معاملات، از سیستمی به نام سیستم رمزنگاری در آن ها استفاده می شود.
در واقع به تمام ارز هایی که به هیچ دولتی وابسته نیستند و دولت ها توانایی دستکاری آن ها را ندارند، کریپتوکارنسی ( Cryptocurrency) یا رمز ارز گفته می شود.
کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) از دو واژه کریپتو به معنی رمزنگاری (crypto) و کارنسی به معنی ارز (currency) تشکیل شده است.
ارز دیجیتال، رمز ارز یا کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) نوعی واحد پول مجازی است؛ پولی که وجود خارجی و حالت فیزیکی ندارند. همچنین هیچ گونه حمایت قانونی ندارد و پرداختها معمولاً برگشت پذیر نیستند.
تاریخچه کریپتوکارنسی (Cryptocurrency)
نخستین بار در اوایل سال 1980 در هلند و ایالت متحده در مورد رمز ارزها ایده های بیان شد اما نتیجه ای حاصل نشد . و اولین ارز دیجیتال قابل توجه در سال 1983 توسط David Chaum رمزنگار آمریکایی یک ارز الکترونیکی به نام ecash رمزنگاری کرد و در سال 1995 او از طریق Digicash شکل اولیه پرداخت الکترونیکی رمزنگاری کرد . که این امکان را می دهد توسط بانک صادر کننده ، دولت یا هر شخص ثالثی قابل ردیابی نباشد.
در سال 1998 یک مهندس نرم افزار ماهر به به نام Wei Dai سیستم رمزنگاری B-money را ایجاد کرد. یک سیستم پول نقد الکترونکی توزیع شده بدون نام که باشکست مواجه شد .
کمی بعد نیک سابو Bit Gold را ایجاد کرد که کاربران را در این سیتم ارزی ملزم به اثبات عملکرد کار می کرد.
اولین ارز رمزنگاری شده غیر متمرکز، بیت کوین در سال 2009 توسط Satoshi Nakamoto ایجاد شد .
اما در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد از سرمایه گذاری های ارز های دیجیتالی به بیت کوین اختصاص یافته است. به صورت خلاصه می توان گفت که کریپتوکارنسی ها تقریبا از سال ۲۰۰۸ شروع به فعالیت کردند.
کریپتوکارنسی به 2 دسته کوین و توکن تقسیم می شود:
- کوینها (koin) بلاکچین اختصاصی دارند؛ مانند بیت کوین و اتریوم
- توکنها (token) بلاکچین اختصاصی ندارند و بر پاییه یک بلاک چین دیگر فعالیت می کنند ؛ مانند تتر و بایننس کوین (BNB) که توکنی بر پایهی اتریوم است.
مزیت های کریپتوکارنسی (Cryptocurrency):
کریپتوکارنسی ها ویژگی های منحصر به فردی دارند که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دیجیتالی بودن
- غیر متمرکز بودن
- کاهش هزینه و کنترل تورم
- افزایش سرعت تراکنش ها و امکان پرداخت جهانی
- امکان انجام معامله بدون واسطه
- حفظ هویت سرمایه گذاران
معایب کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) :
- رمز کیف پول ارزهای دیجیتال (Wallets) که تا ابد باید به یاد داشته باشید.
- نوسان قیمت
- ممنوعیت در برخی کشورها
برخی از اصطلاحات کریپتوکارنسی (Cryptocurrency)
زنجیره بلوک (Blockchain) :
بلاک چین یک نوع سیستم غیرمتمرکز ثبت اطلاعات و گزارش است. که تمام تراکنش های انجام شده یک رمز ارز در آن موجود است و در میلیون ها کامپیوتر در سراسر جهان کپی و ذخیره میشود.
آلت توکن (Altcoin) :
آلت توکن دارایی های دیجیتال جایگزین، مانند سکه یا توکنی که بیت کوین نیست. بنابر این می توان گفت بسیاری از این آلت کوین ها به عنوان نسخه های اصلاح شده بیت کوین می باشند.
فورک (Fork) :
به طور کلی فورک در زمان آپدیت یک نرم افزار یا یک پروتکل استفاده میشود. فورک با ایجاد تغییری در زنجیره اصلی (تغییری در پروتکل)، به دو قسمت تقسیم میشود
- سافتفورک (Soft Fork) :
در سافتفورک یک تغییر کوچیک دررمزارز ایجاد شود با نسخههای قبلی هم سازگاره می باشد وهنگامی که کاربران به روزرسانیهای لازم را انجام میدهند فقط یک بلاک چین معتبر باقی میماند.
- هارد فورک ( Hardfork) :
یعنی ساخت یک زنجیره جدید که همان تاریخچه زنجیره اصلی را داشته باشد . هارد فورک زمانی اتفاق میافتد که بخواهیم در شبکهی ارزی مانند بیتکوین شاخهی متفاوتی به وجود بیاوریم.
- هش (Hash) :
هش تابعی که ورودی آن شامل عدد و حروف به خروجی رمزگذاری شدهای بدل می شود. همچنین می توان گفت یک اثر انگشت دیجیتالی است که با استفاده از یک الگوریتم برای مدیریت بلاک چین در فضای کریپتوکارنسیها بسیار ضروری است
- کیف پول (Wallet) :
کیف پولهای دیجیتالی هستن که امکان دریافت، ذخیره و ارسال رمزارزها رو فراهم میکنند. و برای خرید و فروش بیت کوین و سایر رمزارزها، تنهای چیزی که باید در اختیار دیگران قرار دهید، آدرس کیف پول است.
- مونینگ (Mooning) :
مونینگ رشد قیمت یک رمزارز می باشد . مثلا قیمت بیت کوین در سال 2017 به 19000 دلار رسید.
- نهنگ (Whale) :
اصطلاح نهنگ برای توصیف افراد یا سازمان های که تراکنش هایی با حجم بسیار بالا انجام میدهند و دارایی زیادی در بازار دارند. که بر قیمت ارز دیجیتال در بازار تاثیر می گذارد.
- بازار خرسی (Bear Market) :
- بازار خرسی با توجه به شکل پایین خرس هنگام مبارزه می توان اشاره کرد که بازار نزولی یا رو به پایین گفته می شود.
- بازار گاوی (Bullish) :
با توجه به شکل شاخهای رو به بالای گاو هنگام مبارزه به وجود آمده است که در بازار صعودی هم به همین منظور استفاده میشود.
- صرافی (Exchange) :
از طریق صرافی میتوان به خرید و فروش آنلاین بیت کوین و سایر رمزارزها پرداخت. صرافیها میتوانند در ارائه انواع رمز ارزها و کارمزد آنها، متفاوت باشند. مانند صرافی بایننس
نتیجه گیری :
در انتها باید بدانید که ارز دیجیتال با کریپتوکارنسی مفهوم و کاراییمتفاوتی دارد
ارز دیجیتال پول دیجیتالی در بستر اینترنت است و همه ارز ها را شامل می شود. 2نوع ارز دیجیتال داریم :
- متمرکز مانند وب مانی
- غیرمتمرک مانند بیت کوین
کریپتوکارنسی (رمزارز، ارز رمزپایه یا ارز رمزنگاری شده) نوعی ارز دیجیتال است که اوضاع اقتصاد جهان را متحول کرده و امروزه بیش از هزار نوع کریپتوکارنسی وجود دارد که مهمترین آنها بیت کوین، اتریوم و ریپل هستند.
ورود به دنیای ارزهای دیجیتال و کریپتوکارنسی بسیار راحت و آسان است اما باید توجه کنید بدون آموزش و تمرین در بازاری که سرشار از نوسانات و ریسک اس تسرمایه شما در خطرخواهد بود همچنین در انتخاب کیف پول و صرافی نیز دقت کنید.
سرمایهگذاری شما باید به گونهای باشد که در صورت نزول مقطعی ارزش و قیمت کریپتوکارنسیها، تمام سرمایه زندگی شما با تهدید مواجه نکند .
نویسنده:غیاث